Bomen. Eeuwenoude, krachtige, machtige gestalten. Ze verbinden hemel en aarde. Ze zijn een bron van inspiratie, van kennis en van leven.

Bomen, krachtige gestalten

Bomen. Ze zijn er in allerlei formaten, soorten, kleuren en geuren. Hoewel ze allemaal uniek zijn, is hun opbouw hetzelfde. Wortels, een stam en een kruin met takken en bladeren.

Wortels

Bomen zijn via hun wortels verbonden met de aarde. Hierdoor nemen zij voedingsstoffen op. Hoe sterker hun verbinding met de aarde, hoe sterker – hoe steviger de boom staat, in weer en wind.

Sommige bomen hebben diepe wortels, anderen hebben eerder brede wortels. Maar het gaat vooral om de stevigheid van de wortels om zo, beter hun kruin te kunnen dragen.

Kruin

Via hun kruin zijn bomen verbonden met de hemel. Sommigen reiken hoog, anderen iets lager. Maar met hun takken, die fungeren als antennes, pikken ze de boodschappen van het universum op.

‘Hoge bomen vangen veel wind’, is een gekend spreekwoord. Hierbij zijn hun wortels van vitaal belang. Zij zorgen ervoor dat de boom de wind flexibel tegemoet kan treden. Zoniet, valt hij om.

Stam

De wortels en de kruin van de boom ontmoeten elkaar in de stam. De stam zorgt ervoor dat de voedingsstoffen uit de aarde, opgenomen via de wortels ook de kruin bereiken en omgekeerd. In de stam ontmoeten hemel en aarde elkaar. Met elke jaarring wordt deze verbinding sterker en sterker.

De mens als boom

Bomen zijn geen losstaande verschijnselen in de natuur. Nee, ze zijn ook symbolisch een deel van ons als mens en we kunnen heel veel van hen leren.

Anatomisch

Bomen zijn de longen van de aarde. Zij zorgen ervoor dat CO2 in de lucht wordt omgezet in zuurstof. Onze longen lijken anatomisch gezien zelfs op een boom. Dat is toch wonderlijk!

Symbolisch

Wortels

Sta jij met je twee voeten op de grond? Heb jij een goede verbinding met de aarde?

Zo ja, dan sta je stevig in je schoenen en kan je best wat verdragen.

Zo neen, dan is de kans groot dat je veel in je hoofd zit – piekeren, piekeren, piekeren.

Worteloefeningen

Met deze oefeningen kan je je wortels versterken.

  • Dauwtrappen: ’s morgens vroeg met je blote voeten in het gras rond stappen
  • De natuur opzoeken: een lekkere wandeling, bij een boom gaan zitten, …

Kruin

Je kruin bevindt zich op je hoofd. Je haren, zijn net zoals de takken van een boom antennes die informatie kunnen oppikken. Ook je derde oog en je hersenen zijn symbolisch verbonden met de kruin van de boom.

Kan jij boodschappen oppikken van het universum of ben jij eerder iemand die veel piekert? Ook hierbij zijn de worteloefeningen (zie hierboven) ideaal. Want zij helpen je om uit je hoofd, uit het piekeren te geraken… ook als is dat in het begin misschien slechts twee minuten.

Ook als je de boodschappen kan oppikken, zijn de worteloefeningen nog steeds essentieel, opdat je ook effectief iets met de boodschappen kan doen.

Stam

De stam is de plaats waar alles samenkomt, zowel voor de boom als voor ons als mens. De plek waar hemel en aarde elkaar ontmoeten en zich verbinden, thuiskomen in je hart.

 

 

 

 

 

Midnight dream, Tinne De Bie

O ja, heb jij de quiz al gedaan? Ontdek jouw symbolische boom van deze herfst.

 

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: