Wat maakt een boek een boek? Dat is een vraag die momenteel in mijn hoofd rondjes maakt.

Volgens het woordenboek Van Dale is een boek een een samengebonden aantal bedrukte bladen. Dus als je een hoopje papier met tekst samenbindt, heb je een boek?! Maar wat maakt een boek tot een goed boek? 

Nu vraag jij je misschien af waarom deze vraag door mijn hoofd spookt. Dat heeft natuurlijk alles te maken met mijn boek dat eerstdaags verschijnt en met de proefdrukken die ik hier, als een gek, zit na te lezen. Naast de geschreven tekst, die geen geheimen heeft voor mij, heeft de uitgeverij ook de afmetingen van mijn boek doorgestuurd: 16 x 24 centimeter en 7,5 mm dik. Allee ja, het is maar wat je dik noemt.

Uiteraard wist ik op voorhand dat mijn boek geen encyclopedie zou worden en ook niet de standaard afmetingen van een ‘gewoon’ boek zou hebben. Mijn boekencoach had me hier meermaals op gewezen, maar nu het echt wordt, lijkt dit toch een mager resultaat. Dus stel ik mezelf de vraag: wat maakt een boek tot een goed boek? 

Verrassend genoeg (of eigenlijk niet echt) kom ik tot het volgende antwoord:

Je hart spreekt een taal van eenvoud, van licht. Om haar te leren begrijpen, moet je geen encyclopedie├źn bestuderen, maar elke dag met haar verbinding maken en voelen wat daar leeft. Erover lezen kan je enkel inspiratie brengen, zodat je haar deel kan maken van je ervaringen en je leven. Licht is daarbij een sleutelwoord. Mijn boekje, nee, mijn boek brengt je inspiratie waardoor je je leven in een nieuw licht ziet en is daardoor niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk een lichtgewicht. 

Het is net zoals de titel zegt ‘Hartekracht, licht in het donker’. Nog maar een paar dagen en dan mag mijn boek haar licht laten zien en voelen. 

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: