Loslaten, een typische eigenschap van de herfst. Kleurrijke herfstbomen laten ons zien hoe eenvoudig en natuurlijk dit proces is. Echter in ons dagelijks leven ervaren we dit dikwijls anders.

Loslaten of vasthouden

Loslaten is één van die woorden waar ik eerlijk gezegd de kriebels van krijg. Want hoewel ik zelf weinig problemen heb om materiële zaken los te laten, krijg ik het stiekem toch benauwd als het gaat om personen en situaties die mijn hart raken. Misschien herken jij je hier wel in.

Maar wat ik vandaag graag met jou wil delen, gaat over nog iets anders. Iets wat minder voor de hand ligt om los te laten dan spullen, personen of situaties. Iets wat me gisteren bijna van mijn sokken blies.

Gewoontes loslaten

Gisteren mocht ik voor het werk naar een workshop in Putte. Ik vertrok ’s ochtends met de auto, de GPS netjes ingesteld. Ik wist ongeveer waar ik moest zijn en hoe ik zou rijden. Dus toen de GPS aanduidde ‘hier naar rechts’, dacht ik, ‘ik weet waar ik moet zijn en hoe ik moet rijden, dus rechtdoor!’ Ja, ik geef het toe… ik ben zo iemand die denkt het toch beter te weten dan de GPS. Het volgende straatje zei de GPS natuurlijk ‘hier naar rechts’. Yep, je raadt het al… ik dacht ‘Nee, nee, nee, ik rij hier gewoon rechtdoor. Deze baan ken ik, ik ga toch zeker geen kleine weggetjes nemen die ik niet ken. Nee, rechtdoor, zo geraak ik er ook wel.’

Ik hoorde het mezelf denken… wauw, die kwam binnen!

Het was pure gewoonte – de gekende weg volgen – gecombineerd met een vleugje angst voor het onbekende zijweggetje. Wat als ik die gewoonte zou loslaten? De gewoonte van de gekende weg, de gewoonte van het beter te weten dan de GPS, de gewoonte van de controle willen behouden…

Bij de volgende ‘hier naar rechts’ draaide ik af. Ik had geen flauw benul waar ik overal reed. De drukke, gekende weg was veranderd in een rustig, tussen de velden gelegen baantje omringd met kleurrijke bomen. Uiteindelijk bleek het helemaal niet zo moeilijk om de gekende weg los te laten, het alternatief was trouwens zoveel mooier!

Gewoontes herkennen en doorbreken

Als mens zijn we gewoonte-beestjes. Gewoontes geven ons structuur, houvast, een gevoel van veiligheid. Maar heel eerlijk… gewoontes brengen je geen vervulling, tenzij je graag dag in, dag uit hetzelfde beleeft. Als je echter graag dingen anders zou zien in je leven, is het de hoogste tijd om gewoontes te doorbreken, los te laten, zodat er ruimte ontstaat voor iets nieuws.

Welke gewoontes heb jij die je graag anders zou zien? Waar hou jij nog aan vast? Probeer er gewoon eens op te letten.

Gewoontes herkennen, doorbreken en loslaten is niet altijd evident. Maar als het je lukt, brengt het je zoveel ruimte, op alle vlakken.

Lees zeker ook eens Uitdagingen in vertrouwen om niet in angst te schieten wanneer je aan de slag gaat met je gewoontes.

Leave a Reply 1 comment

Monnom Reply

Helemaal juist. Kreeg zelfs kippenvel bij het lezen…zo herkenbaar

Leave a Reply: